Blogg om natur, fritid, hälsa, mat och friluftsliv

Blogg om natur, fritid, hälsa och friluftsliv

Viltkyl till bockjakten

- Posted in Fritid by

Dags att köpa vilktyl inför jaktsäsongen

Som jägare har jag varit med om älgjakt och jagat vildsvin och rådjur. Älgjakten är speciell och står ut lite extra från övrig jakt.

Det är kanske inte så konstigt med tanke på hur sammankopplad älgjakten är med Sverige och med tanke på hur lång tradition vi har av att jaga älg i Sverige.

Nu när bockjakten har satt igång i augusti så inser jag att att jag behöver en viltkyl. Som det är idag så måste jag be andra i jaktlaget att ta hand om det jag fällt och det är ju schysst att de gör det men jag vill så klart ta hand om det jag jagat själv.

Jag vet att det finns jägare där ute i landet som bygger egna viltkyl av gamla kylskåp och liknande men jag vill ha en riktigt kyl som fungerar och håller rätt temperaturer.

Att förvara köttet i rätt temperatur är speciellt viktigt nu under augusti då det kan vara riktigt varmt och fuktigt ute. Köttet ska ju hängmöras ganska länge och är det då för låga temperaturer i viltkylen så blir det inte speciellt bra.

Drömmen vore så klart att ha ett specialbyggt viltkyl men det behovet har jag inte och ett sånt kyl måste man ha plats med att bygga också vilket jag inte har. Därför funderar jag på att beställa en färdig viltkyl av lite mindre snitt.

Jag har hittat ett företag som heter Foamking och de bygger måttbeställda kylrum och viltkyl men som även säljer färdiga viltkylar från tyska Landig.

Jag funderar på att beställa en viltkyl därifrån som är stort nog för att hantera ett par bockar. Behovet av att förvara en hel älg har jag inte utan när man fäller en älg så delar man upp djuret bland resten av jaktlaget.

Viltkyl från Landig